Λίγα λόγια για το Λαγκαδά
Πόλη της Μακεδονίας στο νομό Θεσσαλονίκης. Ο Λαγκαδάς βρίσκεται στο Β.Α. τμήμα του Νομού Θεσσαλονίκης και σε απόσταση από τη Θεσσαλονίκη 20 χλμ και ενώνεται με αυτήν με αυτοκινητόδρομο. Είναι χτισμένος στο κέντρο του λεκανοπεδίου της Μυγδονίας σε υψόμετρο 110 μέτρων και έχει Ο δήμος Λαγκαδά έχει (πραγματικό) πληθυσμό 16.836 κατοίκους σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας για την απογραφή του πληθυσμού το 2001.Αναλυτικότερα ο πληθυσμός έχει ως εξής:
1)Δ.δ. Λαγκαδά 7.215 κάτοικοι 2)Δ.δ. Ηρακλείου 914 κάτοικοι 3)Δ.δ. Περιβολακίου 841 κάτοικοι 4)Δ.δ. Καβαλλαρίου 1.874 κάτοικοι 5)Δ.δ. Λαγυνών 2.409 κάτοικοι 6)Δ.δ. Κολχικού 1.959 κάτοικοι 7)Δ.δ. Αναλήψεως 606 κάτοικοι 8)Δ.δ. Χρυσαυγής 1.018 κάτοικοι. Το 50% των κατοίκων είναι ντόπιοι Μακεδόνες και οι άλλοι μισοί είναι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Το λεκανοπέδιο του Λαγκαδά έχει έκταση 30000 στρέμματα. Τα 600-700 στρέμματα τα καταλαμβάνει η πόλη του Λαγκαδά, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν το αγρόκτημα Λαγκαδά ( χωράφια και βοσκότοποι) και αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου και της επαρχίας Λαγκαδά. Το έδαφός του είναι εύφορο και γι' αυτό οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, υπάρχουν όμως και κτηνοτρόφοι και έμποροι. Ο Λαγκαδάς αποτελεί μία παραδοσιακή κωμόπολη με αρκετά παλιά κτίσματα που συντηρούνται ακόμη. Στην πόλη υπάρχει ειρηνοδικείο, φορολογική υπηρεσία,γυμνάσια, λύκεια, δημοτικά σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια.Είναι ήδη σε εξέλιξη η αναβάθμιση όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου, με την προσθήκη νέων αιθουσών και ανακαίνιση των υπαρχόντων χώρων καθώς και με την δημιουργία κλειστών προπονητηρίων. Δημιουργήθηκαν νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί στα περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα καθώς και ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στον χώρο του παλιού Δημαρχείου για παιδιά από έξι ως δώδεκα ετών όπου μπορούν να ασχοληθούν με εικαστικές τέχνες και αθλητισμό. Από τις αρχές του 2004 λειτουργεί ο Πολυχώρος, το νέο κτίριο που φιλοξενεί το ΚΑΠΗ, την Σχολή Γονέων, αίθουσα γυμναστικής, χώρους για διαλέξεις και εκθέσεις. Εκεί φιλοξενείται και η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η δημιουργία Πολιτιστικού Γραφείου στο Δήμο Λαγκαδά δίνει την προοπτική συντονισμού των πολιτιστικών δρώμενων στην περιοχή που γίνονται όλο τον χρόνο, τόσο από τον Δήμο όσο και από τους διάφορους συλλόγους, με αποκορύφωμα τα Μυγδόνια που γίνονται το καλοκαίρι με διάφορες εκδηλώσεις στα Λουτρά και την πλατεία του Λαγκαδά. Για πρώτη φορά στην οργάνωση και την δημιουργία συμμετέχουν και οι νέοι του Λαγκαδά με το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας καθώς και αντιπρόσωποι από όλα τα Δημοτικά διαμερίσματα. Ήδη από το 1999 τρέχει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» (για πολίτες με ειδικά προβλήματα) μαζί με το «Γεύμα αγάπης» (την καθημερινή διανομή φαγητού σε άπορους πολίτες). Εκείνο που την κάνει αντικείμενο προσέλευσης πολλών τουριστών και αρρώστων είναι το γεγονός ότι κοντά στην πόλη υπάρχουν θερμές αλκαλικές πηγές και συγχρονισμένο μεγάλο υδροθεραπευτήριο και το ότι στο Λαγκαδά πραγματοποιείται στη γιορτή των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η επίδειξη των "αναστενάρηδων", με την τόσο ιδιότυπη τελετουργική δοκιμασία τους (βάδισμα και χορός πάνω στα αναμμένα κάρβουνα).. Τ’αναστενάρια είναι ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και αναβιώνει κάθε χρόνο με την γνωστή πυροβασία!!!.
Το πολεοδομικό συγκρότημα έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ο οικοδομικός οργασμός, οι νέες συγκοινωνίες και δρόμοι καθώς και οι παροχή όλων των αγαθών και υπηρεσιών που προσφέρει ο Λαγκαδάς τον έχει κάνει δημοφιλή προορισμό για τους νέους που ψάχνουν να φτιάξουν την ζωή τους κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά έξω από το φάντασμα της μεγαλούπολης. Τα έργα που συναντά κανείς παντού δείχνουν την συνεχή προσπάθεια για αναβάθμιση του βιοτικού επίπεδου. Νέα σχολεία, καινούριοι δρόμοι και δίκτυα, ανακαινίσεις δημοσίων κτιρίων και χώρων, νέες υπηρεσίες από τον Δήμο και την Νομαρχία. Την εικόνα συμπληρώνουν τα πάρκα και τα καθαρά σπίτια με κήπους που με μεράκι διατηρούν οι Λαγκαδιανοί.
Δίπλα από την πόλη περνάει ο χείμαρρος Μπογδάνας, ο οποίος έχει πλέον στερέψει. Ο Μπογδάνας κατέβαζε αρκετά μεγάλες ποσότητες νερού από τα υψώματα του Λαχανά, το οποίο κατέληγε και χυνόταν στη λίμνη του Λαγκαδά.
Το τοπωνύμιο έτυχε εξονυχιστικής έρευνας και μελέτης. Η γνώμη που επικράτησε είναι ότι το τοπωνύμιο είναι μεσαιωνικό και ότι προέρχται από το Λαγκ-άδιν, υποκοριστικό του μεσαιωνικού Λάγκος (κοιλάδα) . Στα αρχαία χρόνια, δηλαδή το 2000 π.Χ, το έδαφος του Λαγκαδά σκεπαζόταν από τα νερά της λίμνης του Αγίου Βασιλείου. Ο Λαγκαδάς κατοικήθηκε μετά την αποστράγγιση των νερών της λίμνης. Ο Λαγκαδάς φημίζεται για τις Ιαματικές Πηγές οι οποίες είναι ρωμαϊκής εποχής δηλαδή από το 900 μ.Χ. Μια παράδοση αναφέρει ότι από το Λαγκαδά πέρασε ο Μέγας Κωνσταντίνος με τη μητέρα του Αγία Ελένη και μάλιστα θεραπεύτηκαν στις θερμοπηγές του Λαγκαδά.
Η Επαρχία Λαγκαδά αποτελεί μία από τις δύο του νομού Θεσσαλονίκης και καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα του νομού. Είναι, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, πεδινή και ευφορότατη. Έχει έκταση 1794 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 63.018 κατοίκους. Τα όρη της επαρχίας είναι ο Βερτίσκος, το Φλομούριο, τα Κερδύλια και τα Μπεσίκια. Παράγει σιτηρά, όσπρια, βαμβάκι, καπνό, καθώς και κτηνοτροφικά και δασικά προϊόντα. Στις λίμνες του Λαγκαδά, της Βόλβης, του Λάντζου και του Μανρούδα υπήρχαν ιχθυόσκαλες με αρκετή παραγωγή.
Ο Λαγκαδάς έγινε Δήμος το 1934.
Ο Δήμος Λαγκαδά μετά το Πρόγραμμα Ιωάννης Καποδίστριας το οποίο εφαρμόστηκε το 1999 αποτελείται από τα εξής Δημοτικά Διαμερίσματα . :
ΛΑΓΚΑΔΑΣ
Η σύνδεση των χωριών μεταξύ τους γίνεται μέσω αστικής συγκοινωνίας, η ίδια που συνδέει και το Λαγκαδά με την Θεσσαλονίκη
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Το χωριό Ηράκλειο βρίσκεται στο 20ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης Λαγκαδά είναι ένα μικρό χωριό με 1500 κατοίκους που συνεχώς όμως ο πληθυσμός αυξάνεται γιατί το χωριό Ηράκλειο βρίσκεται κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το χωριό Ηράκλειο υπάγεται στο δήμο Λαγκαδά. Στο χωριό υπάρχει μία εκκλησία η οποία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού .Η διασκέδαση των νέων στο Ηράκλειο γίνεται στις δύο καφετέριες που υπάρχουν στο χωριό. Ενώ οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας διασκεδάζουν στις δύο ταβέρνες του χωριού.Στο Ηράκλειο γνωστό είναι το πανηγύρι του Γενεσίου της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου ένα εκκλησάκι που βρίσκεται στην άκρη του χωριού και που οι κάτοικοι αναφέρουν ότι γίνονται πολλά θαύματα.
ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ
Το χωριό αυτό απέχει 20 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 2 από το Λαγκαδά. Στα αρχαία χρόνια ακόμη, λεγόταν "Βαίρος", αργότερα "Φάλαρα" και έπειτα "Περιβολάκι". Στο "Περιβολάκι" βρισκόταν και βρίσκεται ακόμη η λεγόμενη "Τούμπα". Παλαιότερα υπήρξε τόπος εγκαταστάσεως, αργότερα τόπος καταφυγής και ασφάλειας , εξασφάλιζε άνετη διαμονή λόγω της εύφορης αυτής περιοχής (πεδιάδα, ποτάμια, λίμνη) , ενώ σήμερα είναι ένα μικρό βουνό. Παλιά είχε ειπωθεί ότι κάτω ή από μέσα από αυτό το βουνό υπήρχε μια μικρή εκκλησία. Έχουν γίνει ανασκαφές αλλά δε βρέθηκε κανένα στοιχείο που να το αποδεικνύει αυτό. Φυσικά υπάρχει περίπτωση να μην αληθεύει. Στον οικισμό αυτό υπάρχει ένα κανάλι , που παλαιότερα ήταν ποταμός που είχε πολλά ψάρια και πολύ νερό. Οι κάτοικοι του χωριού είναι γύρω στους 1000. Το χωριό φημίζεται για την πολλή ησυχία του και για τον καλό κόσμο του. Υπάρχει ένα Δημοτικό σχολείο και ένα Νηπιαγωγείο. Πολλοί κάτοικοι αυτής της περιοχής ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Σε ανασκαφές που έχουν γίνει κοντά στα χωριά Ηράκλειο και Περιβολάκι κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν φέρει στο φως απομεινάρια προϊστορικών οικισμών, πιθανώς των πρώτων παραλίμνιων που υπήρξαν στην περιοχή.
ΚΑΒΑΛΑΡΙ
Καβαλάρι είναι ένα μικρό χωριό, με πληθυσμό περίπου 2500 χιλιάδες κατοίκους. Απέχει μόνο 18 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και 6 χιλιόμετρα από τον δήμο του Λαγκαδά όπου ανήκει και σε αυτόν. Συνορεύει με τα χωριά Λαγυνά και Περιβολάκι και βρίσκεται πολυ κοντά στη λίμνη Κορώνεια. Η εργασία των περισσοτέρων κατοίκων είναι η γεωργία. Με δρομολόγια του ΟΑΣΘ γίνονται εύκολα οι μετακινήσεις των κατοίκων σε άλλα χωριά και σε άλλες περιοχές, καθώς και οι μετακινήσεις των μαθητών στο γυμνάσιο και λύκειο και το ΤΕΕ του Λαγκαδά. Τα σπίτια που είναι χτισμένα τα περισσότερα είναι μονοκατοικίες από τα παλιά τα χρόνια. Εδώ όμως και πέντε χρόνια χτίζονται καινούρια σπίτια, όπου έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των κατοίκων κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Την εικόνα του χωριού την ομορφαίνει η κεντρική πλατεία όπου βρίσκεται στο βόρειο μέρος του χωρίου, επίσης η καινούργια εκκλησία του χωριού και το νεόκτιστο δημοτικό σχολείο. Για την διασκέδαση του χωριού, αλλά και αυτών που θα το επισκεφτούν υπάρχουν δύο καφετέριες. Για τους ηλικιωμένους υπάρχουν καφενεία και τώρα άνοιξε και το ΚΑΠΗ το οποίο είναι εγκαταστημένο στην κοινότητα του χωριού. Η ζωή στο Καβαλάρι είναι ήρεμη και όμορφη. Είναι χτισμένο σε οικισμό που χρονολογείται από την εποχή του χαλκού. Χωρίζεται σε Πάνω και Κάτω μαχαλά. Ο Πάνω μαχαλάς δημιουργήθηκε με την εγκατάσταση προσφύγων. Το όνομά του λέγεται ότι το έδωσε ο Μέγας Αλέξανδρος όταν στην προσπάθεια του να φτάσει σε πηγή με ιαματικό νερό , δεν κατάφερε να πάει πεζός λόγω του δύσβατου μέρους παρά μόνο καβάλα στο άλογο. Έξω από το χωριό ξεκινούσε το τρενάκι που διέσχιζε τον κάμπο καταλήγοντας στον Σταυρό και πρωτοξεκίνησε το 1917. Είναι καλό χωριό, γιατί βρίσκεται κοντά στην Θεσσαλονίκη και στον δήμο του Λαγκαδά...
ΛΑΓΥΝΑ
Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και ακολουθώντας βόρεια το
δρόμο προς Καβάλα, αφού περάσουμε τον αυχένα του Δερβενίου της οροσειράς
Χορτιάτη, στο 14ο χλμ. θα συναντήσουμε το χωριό Λαγυνά. Είναι χτισμένο στη
βόρεια πλαγιά της κορυφογραμμής, του Χορτιάτη (Κισσός) και στο νότιο άκρο της
πεδιάδας του Λαγκαδά, σε υψόμετρο 100 μ. περίπου. Η έκταση της κοινότητας
Λαγυνών είναι 1500στρ. και ολόκληρης της περιοχής 5120 στρέμματα. Από νότο προς
βορρά, δυο κύριες χαράδρες αυλακώνουν το χωριό. Δεξιά του παλιού δρόμου
Θεσσαλονίκης-Καβάλας, που έγινε το 1939-40, υπάρχει δασάκι με πεύκα που
φυτεύτηκαν την ίδια περίοδο με προσπάθειες του τότε διευθυντή του Δημοτικού
Σχολείου Παναγιώτη Τσίκουτα, από το Δρυμό. Το άλσος στην κορυφή του χωριού είναι
εξαιρετικό στολίδι, ζωτικός πνεύμονας πρασίνου και στην αρχή του άλσους η
εκκλησία του Αγίου Νικολάου Η θέα από εκεί ψηλά είναι υπέροχη. Φαίνεται ολόκληρο
το χωριό, το λεκανοπέδιο του Λαγκαδά, η λίμνη του Αγ. Βασιλείου καθώς και οι
τρεις οδικές αρτηρίες: Θεσ/νίκης-Καβάλας, η νέα εθνική οδός Θεσ/νίκης-Σερρών που
έγινε το 1979-80 και η οδός Θεσ/νίκης-Λαγκαδά-Σοχού-Νιγρίτας. Το άλσος αυτό
είναι σήμερα φυσικός χώρος αναψυχής. Λίγο πιο πάνω, στο βουνό, βρίσκεται το
εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής .Η ονομασία του χωριού προήλθε μάλλον από έναν
κατασκευαστή λαγυνιών που κατασκεύαζε λαγύνια από το κατάλληλο χώμα της
περιοχής. Οι άνθρωποι εκεί που δεν ήξεραν την ονομασία του τόπου, την
αποκαλούσαν λαγυνά. Έτσι έμεινε αυτό το όνομα. Είναι άγνωστο όμως το πότε
ιδρύθηκε. Ο πληθυσμός του χωριού σήμερα είναι περίπου 3000 κάτοικοι.
ΚΟΛΧΙΚΟ
Είναι κτισμένο κοντά σε δύο λίμνες, στη λίμνη Κορώνεια και στη λίμνη της Βόλβης, ενώ συνορεύει με τα χωριά του Λοφίσκου, της Όσσας και το Λαγκαδά. Από το Λαγκαδά απέχει 6 χλμ., ενώ από τη Θεσσαλονίκη απέχει 30 χλμ.. Από τις 60 οικογένειες που υπήρχαν αρχικά, σήμερα οι κάτοικοι του χωριού ξεπερνούν τους 3000. Αν και πέρασαν αρκετά χρόνια από το 1420, όταν ήταν υπό την τουρκική κατοχή, οι κάτοικοί του δεν έχουν ξεχάσει ότι κάποτε το χωριό τους αποτελούσε το τσιφλίκι του μπέη. Η επιρροή που είχαν οι Τούρκοι στους ντόπιους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ακόμη και η ονομασία του χωριού (Μπαλάφτσα) προερχόταν από την τουρκική λέξη μπαλ, που σημαίνει γλυκό και οφειλόταν στα γλυκά καρπούζια και πεπόνια που καλλιεργούσαν. Εκτός όμως από τους Τούρκους, οι οποίοι έφυγαν από το χωριό το 1912, περαστικοί ήταν και οι Βούλγαροι, που όμως ποτέ δεν καταπίεσαν τους κατοίκους.
Σήμερα το χωριό, γνωστό πια από το 1933 με το όνομα Κολχικό, έχει αρκετά αξιοθέατα που μπορεί κανείς να απολαύσει. Ένα από αυτά είναι και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία χρονολογείται από το 1800, καθώς και το γνωστό "Γραντίστι", που στα βορειοανατολικά του χωριού αποτελούσε φρούριο σε καιρό πολέμων, ενώ αργότερα μετατράπηκε σε μοναστήρι. Θα ήταν σημαντική παράλειψη αν δεν ανέφερε κανείς το "Γέρικο Ποτάμι" του χωριού, το χείμαρρο που οι παππούδες θυμούνται ότι έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές το χωριό, προκαλώντας ζημιές πηγάζοντας από την Όσσα και τα Κρύα Νερά. Ανέκαθεν λειτουργούσαν στο χωριό σχολεία, νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο.
ΑΝΑΛΗΨΗ
Η Ανάληψη είναι ένα μικρό χωριό , με πληθυσμό περίπου 650 κατοίκους. Παρόλο που είναι μικρό , δεν είναι ωστόσο απομονωμένο. Απέχει μόνο 15 χλμ. από τον Λαγκαδά και 32 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Συνορεύει με τα χωριά Δρακόντιο και Ευαγγελισμό, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση απ'τη λίμνη Κορώνεια. Η εργασία των περισσότερων κατοίκων, αλλά και η ασχολία τους είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία, χωρίς αυτό να αποκλείει και άλλα επαγγέλματα. Με δρομολόγια των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, γίνονται εύκολα οι μετακινήσεις των κατοίκων σε άλλα χωριά ή και σε άλλες περιοχές καθώς επίσης και οι μετακινήσεις των μαθητών στο γυμνάσιο ενός κοντινού χωριού, του Κολικού, και στο λύκειο του Λαγκαδά. Τα σπίτια είναι τα περισσότερα μονοκατοικίες ή και διώροφα με αυλές. Την εικόνα του χωριού ομορφαίνει, το νεόχτιστο δημοτικό, η όμορφη εκκλησία και η καθαρή, περιποιημένη πλατεία που γεμίζει τριαντάφυλλα το καλοκαίρι.Ενώ στα πιο απομακρυσμένα μέρη του χωριού μπορείς να δεις την παλιά γκρεμισμένη εκκλησία καθώς και τον παλιό μισογκρεμισμένο μύλο του χωριού. Για τη διασκέδαση των κατοίκων, αλλά και αυτών που το επισκέπτονται, υπάρχει πάνω στο δρόμο ένα μπαρ. Για τους πιο ηλικιωμένους υπάρχουν πολλές ταβέρνες αλλά και καφενεία όπου περνάς ευχάριστα την ελεύθερη ώρα σου. Η ζωή στην Ανάληψη ειναι ήρεμη και όμορφη. Είναι προνομιούχο χωριό, γιατί βρίσκεται κοντά σε πόλη και σε κωμόπολη και προσφέρει πολλά στους κατοίκους της.
ΧΡΥΣΑΥΓΗ
Η Χρυσαυγή είναι ένα χωριό κοντά στη Θεσσαλονίκη. Απέχει από αυτήν 22 χλμ., ενώ από το Δήμο Λαγκαδά απέχει 2 χλμ. Με την απογραφή του 1991 βρέθηκε πως είχε 1000 κατοίκους. Στη Χρυσαυγή παρατηρείται συνεχής αύξηση του πληθυσμού και επέκταση των ορίων του χωριού. Οι κάτοικοί της είναι Μικρασιάτες, Θρακιώτες και λίγοι Πόντιοι, οι οποίοι ίδρυσαν το χωριό μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922. Αρχικά το χωριό ονομαζόταν "Σαριάρ", στα ελληνικά "Χρυσόξανθος Βράχος". Το παλιό χωριό απείχε από το σημερινό 5 χλμ. και είχε 400 κατοίκους. Η μεταφορά του χωριού έγινε το 1930, ενώ το 1934 έγινε από οικισμός του Δήμου Λαγκαδά, ανεξάρτητη Κοινότητα Χρυσαυγής. Επίσης υπάρχουν υποψίες πως στο παλιό χωριό γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ ενώ μια άλλη εκδοχή αναφέρει πως απλά εκεί φιλοξενούταν όταν ήταν παιδί από έναν θείο του. Σήμερα υπάρχει στο χωριό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο, ενώ το ΤΕΛ του Λαγκαδά είναι μόλις 1 χλμ. από το χωριό. Το χωριό είναι μέρος το οποίο πολλοί επισκέπτονται για το καλό φαγητό που προσφέρει και για την επαφή με τη φύση. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία.